Originele cadeautips van Nederlandse Bodem

Over Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest door de eeuwen heen Rond 1200 werd in Nederland het sinterklaasfeest al op kostscholen gevierd. De kinderen kregen ook toen al cadeautjes van de goedheilig man. Kinderen die lui of stout waren, moesten Sinterklaas beloven hun leven te beteren.

Sinterklaas in de Middeleeuwen

Sinds de Middeleeuwen is Sinterklaas populair in heel Europa. Hij werd in die tijd door jong en oud vereerd door zijn wonderen. Daarnaast was hij een bekende beschermheilige van onder andere zeevaartlieden. Wanneer zij de zee op moesten, baden zij tot Sinterklaas voor een behouden vaart.

Met name in de late Middeleeuwen werd het sinterklaasfeest erg belangrijk. Mensen gingen eerst naar de kerk om de mis bij te wonen. Na de mis gingen ze naar één van de vele markten of kermissen. Er werden cadeautjes voor dierbaren en arme mensen gekocht.

Sinterklaas de koppelaar

In die tijd was het gebruikelijk dat een jongen een ‘speculaasvrijer’ aan een meisje gaf als liefdebetuiging. De ‘speculaasvrijer’ was een grote speculaaspop die met suikerglazuur was versierd. Als het meisje de pop accepteerde, gaf ze aan dat ze de jongen ook leuk vond. Op die manier werd Sinterklaas ook als een koppelaar gezien.

Sinterklaasfeest is een familiefeest

Door kerkelijke veranderingen in de zestiende eeuw in Nederland veranderde het grote kerkelijke sinterklaasfeest in een familiefeest. Nederland werd protestant. Alle rooms-katholieke heiligenvieringen werden verboden. Het was paapse bijgelovigheid. Openlijk het sinterklaasfeest vieren was niet meer mogelijk. Daarom besloten mensen er een familiefeest van te maken.

Vanaf dat moment kregen kinderen thuis cadeautjes. Ze mochten hun schoen zetten, waarin op sinterklaasochtend, 6 december, cadeautjes en snoepgoed zat. Kinderen die stout waren, kregen de ‘roe’.

Sinterklaas en Zwarte Piet

Het heeft bijna twee eeuwen geduurd voordat het sinterklaasfeest werd gevierd, zoals dat op de dag van vandaag nog gebeurt. Rond 1850 was er de eerste intocht. Kinderen stonden vol verwachting op Sinterklaas te wachten, die samen met Zwarte Piet helemaal vanuit Spanje naar Nederland kwam varen.

De zak van Sinterklaas

In de achttiende eeuw werd Sinterklaas veelal door ouders in de opvoeding negatief neergezet. Als kinderen niet wilden luisteren, zeiden ouders dat ze lief moesten zijn anders werden ze door Sinterklaas in de zak gestopt en meegenomen naar Spanje. Op oude afbeeldingen werden vaak jongens door Sinterklaas en Zwarte Piet in de zak gestopt.

Sinterklaas de kindervriend

Pas in de negentiende eeuw zag men Sinterklaas als een echte kindervriend. Om kinderen van minder goed verdienende ouders ook te laten genieten van het sinterklaasfeest, namen rijke burgers het initiatief om geld in te zamelen voor cadeaus. Er werden speciale sinterklaasfeesten georganiseerd voor arme kinderen. Daarnaast ging Sinterklaas ook de scholen bij langs. Jaren later kwamen daar bedrijven bij om de kinderen van personeelsleden met cadeaus en snoepgoed te verblijden.

Sinterklaasfeest is kinderfeest

Tegenwoordig is Sinterklaas het bekendste kinderfeest in Nederland. Vanaf half november beginnen kinderen met aftellen naar de grote dag, 5 december. Zodra de Sint en zijn pieten weer in het land is, worden kinderen onrustig. Op school worden mooie tekeningen en knutselwerkjes gemaakt. Sinterklaasliedjes worden ingestudeerd, de schoen mag weer worden opgezet en de verlanglijstjes worden geschreven.

Naast dat Sinterklaas een kinderfeest is, vieren ook volwassenen nog volop Sinterklaas. Lootjes trekken, surprises maken, cadeautjes kopen en gedichtjes schrijven. Een avond vol gezelligheid.

 

 

 

© 2020 Dutchmemories.com | info@dutchmemories.com | Tel: +31 (0)341 55 69 69 Webdesign door Desto Media

Onze Voordelen